Blog

Quins tipus de tos existeixen i com prevenir-les

tos

La tos és una reacció natural que apareix quan les vies respiratòries es veuen afectades. Pot esdevenir per múltiples causes i ens ajuda a purgar-les per a poder respirar millor i amb naturalitat. Avui t’expliquem quines varietats existeixen i per quin motiu es genera cadascuna d’elles.

 Què és la tos?

Explicat clínicament, la tos és una resposta del nostre organisme per tal d’expulsar les impureses que s’han introduït al sistema respiratori. El seu procés consta de tres fases. En primer lloc, L’obertura de la glotis i la inspiració per a permetre l’entrada d’aire. En segon lloc, el seu tancament i la contracció dels músculs respiratoris. I en tercer lloc, la seva obertura de forma sobtada per alliberar l’aire retingut als pulmons.

Per què tossim?

Com qualsevol altre resposta involuntària del cos, la tos és un mecanisme reflex que pot venir abruptament, es pot provocar de forma voluntària o es pot aturar. Es tracta d’un fenomen tant habitual que, molt sovint, hi ha persones que tussen freqüentment sense donar-se compte.

Quan una persona tus es produeix una estimulació de la mucosa dels bronquis, la tràquea o la laringe degut a alguna reacció anòmala. Per exemple, per acumulació excessiva de moc, per la presència de pols, degut a alguna al·lèrgia, o per la presència d’un clima massa sec o humit. L’acte de tossir es produeix perquè l’organisme necessita purgar les vies respiratòries per tal de tornar a fer circular l’aire amb normalitat.

Què passa quan tossim?

Quan apareix un atac de tos, els pulmons són plens d’aire, es comprimeix la laringe, augmenta la pressió al tòrax, i es fa un esforç per expulsar l’aire que ha quedat retingut. Tot i que la tos ajuda a mantenir netes les vies respiratòries, també pot ser la causant d’escampar les infeccions o inflamació dels canals respiratoris.

Tipus de tos que existeixen

Quan tossim, podem patir un atac de tos de les següents varietats:

 • Tos seca: Produïda principalment per al·lèrgies, fum, pols, contaminació o algun aliment que ha quedat atrapat a les vies respiratòries.
 • Tos productiva: És la tos dels refredats que ve acompanyada de la generació de moc a les vies respiratòries. Pot causar sensació d’ofec o congestió.
 • Tos crònica o aguda: És la tos que dura més de tres setmanes i tendeix a ser permanent en el temps. Pot estar causada per una malaltia o per irritació de la tràquea i la laringe.
 • Tos psicògena: Es produeix per algun tic o per la voluntat de la persona de tossir abans de parlar.

Causes de la tos

La tos pot estar causada per un o més fenòmens:

 • Malalties d’origen otorrinolaringològic (nas gola i oïda)
 • Infecció dels conductes auditius
 • Afeccions com la sinusitis, la rinitis o la amigdalitis
 • Malalties cardíaques
 • Inflamació de les vies respiratòries superiors
 • Afeccions pulmonars
 • Dipòsit d’organismes anòmals als canals respiratoris

Com deixar de tossir

Quan una persona tus, les vies respiratòries s’inflamen i perden humitat, augmentant el risc de causar danys o escampar les possibles malalties per tot el sistema respiratori. Per tal d’evitar-ho, és recomanable ingerir líquids (beure aigua, principalment) i intentar situar-nos en un lloc on la qualitat de l’aire sigui més pura.

Quan es pateix tos productiva, és a dir, en què es genera moc nassal, cal consultar el metge per tal que recepti medicaments mucolítics adequats.

Tens dificultats per respirar bé? Demana una visita amb el nostre equip de metges i t’ajudaran a millorar el teu benestar.