Blog

Per què s’acumula tosca a les nostres dents?

tosca

L’acumulació de tosca a les nostres dents és un dels fenòmens habituals en quant a la salut bucal. És convenient prevenir-la per tal d’afavorir la nostra imatge i tenir cura del nostre sistema dental. Mantenir una dentadura neta i saludable no només crea un somriure més atractiu, sinó que ens farà sentir amb més autoestima. T’ho expliquem!

Què és la tosca dental?

Aquesta matèria que anomenem tosca és en realitat l’acumulació de restes de placa bacteriana a les nostres dents. La qual està formada per saliva, residus d’aliments i bactèries que es van reunint diàriament sobre la nostra dentadura. En funció del nostre ritme de vida i hàbits d’higiene aquesta acumulació pot ser menor o major, fins al punt d’haver de prendre una solució.

Com es forma?

La tosca apareix inevitablement amb cada àpat i amb una higiene dental poc curosa. Cada vegada que ingerim aliments o begudes s’acumulen algunes restes sobre les dents i les genives. Passa el mateix quan no fem servir fil dental, no glopegem col·lutoris, ens les raspallem poques vegades o utilitzem una pasta dental adequada.

Quan un excés de tosca s’acumula a les dents perjudica la nostra estètica i pot acabar generant diverses infeccions bucodentals. Aquesta acumulació forma sobre elles una capa groguenca o marronosa que impedeix veure el seu color blanc natural. En conseqüència, actua com a colònia per als virus i les bactèries. Si no se segueixen uns mínims hàbits d’higiene i visites regulars amb el dentista, poden acabar apareixent càries, mal alè, gingivitis, periodontitis, etc. entre d’altres malalties que afecten a la zona bucodental.

Com eliminar-la?

Malgrat que la tosca és habitual que es formi quan la higiene dental és insuficient, resulta complicat eliminar-la amb el raspall de dents. La solució més eficaç és demanant una visita a la clínica dental per tal d’aplicar un tractament especialitzat. El procediment és molt senzill, ja que no requereix anestèsia, és indolor i es realitza en pocs minuts. És recomanable fer-se una neteja bucodental al menys dos cops l’any per tal de mantenir una boca sana. Això és especialment important per als col·lectius més propensos a les càries i malalties, com ara embarassades o persones amb diabetis.

Mitjançant un instrumental especialitzat, el dentista realitza una neteja bucal per eliminar totes les restes de placa bacteriana que s’ha anat acumulant a la dentadura. Aquest tractament consisteix en desenganxar la tosca que s’adhereix tant a les dents com a les genives.

Com prevenir la seva formació?

La millor solució per evitar l’aparició de tosca és seguint unes pautes higièniques diàries i visitar regularment el nostre dentista per a una correcta neteja bucodental. És important seguir aquests dos punts al mateix temps, ja que excloure’n un farà que la nostra higiene no sigui completa.

D’altra banda, alguns productes que poden ajudar a prevenir la formació de tosca són l’ús de fil dental o col·lutoris. Glopejar-los durant un minut prevenen l’aparició tant de tosca com de placa bacteriana. Cal tenir en compte que no s’aconseguirà eliminar la totalitat de la brutícia, però mantindrà al marge el seu creixement.

Activita compta amb un servei d’higiene dental amb el qual els seus professionals poden ajudar-te i aconsellar-te en la millor solució. Demana’ns ara una visita online!