Blog

Les 5 indigestions més habituals del Nadal

S’acosten dates en què les celebracions estan a l’ordre del dia. Venen molts àpats i cal anar amb compte amb el que es consumeix. L’acumulació de reunions socials com el Nadal, el sopar d’empresa o la nit de cap d’any pot portar a empatxos i indigestions gastrointestinals. Avui t’indiquem quins elements poden ser factor de risc per a la teva salut.

En els propers dies, molta gent celebrarà reunions, trobades socials i retrobaments amb la família, amics i antics companys de feina. Com és costum en aquestes setmanes de desembre, aquests esdeveniments es duen a terme a casa d’algú o a un restaurant per compartir un dinar o un sopar tots junts. Cal tenir en compte el tractament que se’n fa dels aliments i dels plats, ja que poden causar indigestions i al·lèrgies a les persones amb més sensibilitat. Per la qual cosa, si no es disposa d’informació suficient, més val evitar-ne alguns que són propensos a aquest tipus d’afectacions.

Peix i marisc

El peix i el marisc són dos dels grups alimentaris amb més probabilitats de causar problemes de salut. Tot i que algú en pugui no ser al·lèrgic és possible que en algun cas puntual pugui patir alguna reacció en contra. Per la qual cosa és recomanable conèixer el grau de sensibilitat cap a algun d’aquests dos col·lectius. Se sol trobar habitualment als caldos i sopes tradicionals. Entre els seus efectes més comuns, s’hi troben picors a la zona bucodental, vòmits, taques de pell, diarrea i dificultats respiratòries.

Ou

L’ou també és un dels principals aliments sensibles. Tot i que compta amb nutrients essencials, les persones al·lèrgiques poden adquirir-los mitjançant una dieta variada i equilibrada. Se sol trobar com a ingredient en pastissos, postres i dolços de tot tipus.

Fruites de tota mena

El préssec, l’albercoc, el plàtan, les cireres, o el kiwi, entre d’altres, són els principals causants d’alguna indigestió en aquesta època. Es troben molt habitual en els pastissos, els postres i receptes de dolços de Nadal. Poden provocar picors per tot el cos, inflamació de la llengua i els llavis i taques a la pell.

Cereals i fruits secs

Cal anar amb especial compte amb el blat, l’arròs, els cacauets, les nous i les avellanes. Es tracta d’una font d’aliments ràpida, ja que es troba sovint als bars o en celebracions abans d’iniciar el sopar. S’utilitzen habitualment en aliments processats, com galetes, gelats, salses o el pa. Entre els seus efectes, provoquen inflor de l’estómac, vòmits, diarrea i granellades.

Productes làctics

La llet, sobretot la de vaca, és freqüent que pugui causar sensibilitat i males digestions. També en poden ser causants els productes que portin traços de lactosa. Aquest tipus de molècula s’utilitza com a element de conservació dels aliments. Per a les persones més sensibles o intolerants, pot causar vòmits, malestar general i indigestions.

A Activita comptem amb un servei d’al·lergologia amb el qual el nostre equip d’experts pot ajudar-te a identificar, diagnosticar i tractar qualsevol tipus de patologia que pateixis. Demana ara una cita online amb el teu metge!