Blog

En què consisteix la malaltia de les “mans del pianista”?

mans del pianista

Una primera aclariment necessària per començar: encara que sembli il·lògic, la malaltia que protagonitza aquest article no està associada a la pràctica musical amb el piano. La malaltia de les mans del pianista es troba en el grup de les anomenades malalties rares i és també coneguda com a Síndrome de Marfan, un patiment que s’estima que el pateix una persona a cada mig milió de persones.

Per què es coneix com la malaltia de les “mans de pianista”?

La raó és estètica, ja que els malalts solen tenir dits i mans llargues i fines, com de pianistes. Una forma que pot recordar a les potes d’aranya. La resta del cos també està d’acord amb aquests trets: l’aspecte dels pacients, la majoria d’ells persones altes i primes, acostuma a coincidir amb la descripció de cara llarga i estreta i desviacions de la columna vertebral.

Símptomes de la Síndrome de Marfan

La malaltia afecta principalment, entre d’altres:

  • L’esquelet, amb les desviacions abans ressenyades.
  • El cor i els vasos sanguinis: Una de les més importants és la dilatació de l’aorta.
  • Els ulls: Miopia, cataractes o despreniment de retina són els problemes més comuns.

La Síndrome de Marfan és una malaltia hereditària?

Efectivament, la malaltia de les “mans del pianista” és una malaltia que és molt possible que sigui hereditària, encara que es calcula que el 25% dels afectats és producte d’una mutació. La malaltia és causada per una alteració genètica en el cromosoma 15 i afecta el teixit connectiu format per les proteïnes que donen suport a la pell, ossos, vasos sanguinis i altres òrgans.

Tractament de la Síndrome de Marfan

No s’ha trobat una cura definitiva per a la síndrome de Marfan, una solució que implicaria corregir l’alteració genètica que el causa, però es recomana als afectats fer-se revisions mèdiques periòdiques, estudis radiològics i vigilar estretament l’aparició de despreniment de retina. En general, els afectats se sotmeten a un tractament personalitzat i, en general, se’ls recomana evitar l’exercici intens i els esports de contacte. A més, l’embaràs també suposa un risc.

Finalment, algunes de les malformacions poden requerir fisioteràpia, pots sol·licitar una visita amb un especialista de Activita a l’apartat Cita Online del nostre web.