Blog
Com afecta el canvi horari al nostre organisme?
Arriba de nou el segon canvi horari de l’any, amb el qual passarem a l’horari d’hivern. Amb aquesta modificació de l’aprofitament de la llum, moltes persones poden patir un creixement del seu malestar degut a la dificultat per a adaptar-s’hi. Avui t’expliquem quines afectacions poden derivar-se d’aquest fet i com afecten al nostre organisme.
El canvi horari es un fenomen relativament peculiar, ja que només succeeix dues vegades l’any. Tot i així, afecta plenament a la rutina i com les persones afronten diàriament la jornada laboral. Malgrat que només es dugui a terme en el moment en què s’aplica, els seus efectes poden durar diversos dies si no es té en compte el seu impacte sobre la vida. La gent que compta amb més sensibilitat al seu organisme pot patir-ne els seus efectes de forma més agreujada. Per la qual cosa, és important prendre algunes mesures de prevenció per no patir una davallada temporal de la salut.
Tot i que moltes vegades es diu que el canvi horari pot afectar greument al nostre benestar, es tracta només d’una llegenda urbana. Aquest esdeveniment no provoca símptomes físics sobre el nostre organisme, però si que pot generar afectacions severes sobre la salut psicològica. El canvi de la rutina, el període d’adaptació, l’escassetat de llum durant les primeres i últimes hores del dia, etc. poden modificar l’estat energètic de les persones. De manera que, la motivació, les hores de son, la gana o les capacitats cognitives se’n poden veure ressentides si el nostre organisme no aconsegueix adaptar-se al canvi.
Quan una persona té dificultats per habituar-se al nou canvi horari és freqüent que passi per un període de malestar creixent. Aquesta etapa temporal ve motivada per l’organisme i afecta directament tant a la seva psicologia com als sentits. Alguns dels símptomes més habituals són:
- Anar a dormir sense tenir son
- Somnolència i mala qualitat del descans
- Falta d’atenció generalitzada
- Irritabilitat i canvis d’humor constants
- Excés de cansament psicològic
- Reducció temporal de la memòria
- Estats d’ànim baixos i/o negatius
Aquestes conseqüències són una resposta natural de l’organisme per fer front a un esforç extraordinari per intentar complir les mateixes tasques de sempre, o altrament dit el rellotge biològic. Per a pal·liar-ne els seus efectes, una bona solució és preparar el cos amb la nova rutina uns dies abans. Per exemple, posposant algunes activitats uns minuts o unes hores més endavant per a que quan arribi el moment el canvi no sigui tan brusc. El període d’adaptació sempre és més recomanable que sigui gradual, que no pas íntegrament en el mateix instant del succés.
En el cas que no s’hagi pogut establir un període d’adaptació previ per al canvi horari, també és recomanable fer-ho posteriorment. En aquest tipus de situacions és útil suprimir, per exemple, les migdiades, anar a dormir més d’hora de l’habitual, no exposar-se excessivament a la llum blava dels aparells electrònics o deixar de prendre substàncies excitants, com el cafè. L’objectiu final és conservar un estat energètic elevat durant les hores de llum, i baix quan haguem de descansar. Durant la nit, dormir amb més foscor beneficia el descans, ja que l’organisme és capaç de segregar una quantitat major de melatonina, la qual ajuda a conciliar el son.
Has patit els efectes del canvi horari? Comparteix la teva opinió amb nosaltres! O si ho desitges, demana una visita amb un dels nostres experts per a un diagnòstic.