Blog

Quins tipus d’ortodòncia existeixen per a menors i adults?

La ortodòncia té com a objectiu diagnosticar, prevenir i tractar les possibles alteracions que puguin sorgir al sistema dental del pacient dins del marc d’una bona salut. Ara bé, cada persona és un món i per aquesta raó cal aplicar sempre la solució que més s’adeqüi a les seves necessitats. Tens pensat millorar la teva imatge? O tan sols vols tenir cura de la teva boca? Hem preparat aquesta guia que et descobrirà les opcions que tens al teu abast i t’ajudarà a comprendre quina és la millor per a tu!

Tot i que la ortodòncia va psicològicament associada habitualment a una malposició de les dents, existeixen moltes raons per les quals una persona decideix dur aparells dentals. Per a millorar la masticació, per prevenir les càries i les infeccions, per a corregir problemes articulars, per aconseguir una més bona aparença o per a altres qüestions vinculades a la mala posició de les dents. Els pacients que se sotmetin a un tractament d’ortodòncia han de saber prèviament però, quin tipus de solució se’ls aplicarà. En funció de les particularitats de la seva estructura dental i de la seva edat existeixen mètodes més recomanables que altres.

Ortodòncia interceptiva

Molt habitual en pacients menors d’edat. Es tracta d’un tipus d’ortodòncia que es realitza en nens i nenes quan es troben a l’etapa de les dents de llet o fent el canvi. S’utilitza habitualment com a forma preventiva per a corregir les alteracions de maloclusió. És a dir, quan les dents tant superiors com inferiors creixen erròniament i arriben a tocar-se de forma irregular. El seu objectiu principal és contribuir al manteniment d’una bona posició de les dents en els nens que estan desenvolupant les definitives, i corregir mals hàbits que ho impedeixen.

Ortodòncia correctiva

Apta tant per a menors com adults, aquest tipus d’ortodòncia s’utilitza per a corregir problemes de maloclusió existents. S’aplica tant a joves com a adults, i aconsegueix modificar tant la morfologia estètica com dental. Dins d’aquesta categoria, s’hi troba la ortodòncia mitjançant aparells dentals mòbils i la utilitzada amb aparells dentals fixes.

Aparells dentals mòbils

Es tracta d’una ortodòncia que funciona a partir d’uns aparells bucals, i el mateix pacient pot aplicar-se’ls o retirar-los quan ho desitgi. Amb aquest sistema, la correcció es basa en aplicar pressions controlades sobre les dents que calgui modificar de posició. Són adequats per a expandir els maxil·lars i corregir diverses alteracions dentals. Tot i que suposen un avantatge en quant a la comoditat de la persona, també es poden convertir en un inconvenient si se’n fa poc ús. En pacients menors d’edat s’utilitzen aparells fabricats amb materials acrílics.

Aparells dentals fixes

Coneguts popularment com a Brackets són els més utilitzats, sobretot entre els pacients joves. A través de diversos elements metàl·lics, gomes i altres subjeccions, s’adhereixen a les dents i hi transmeten una pressió per tal de desplaçar-les fins a la posició desitjada. Són recomanables per a dentadures amb malposició dental, dents rotats, tancar espais entre dents o per a problemes de maloclusió. Són el tipus d’ortodòncia més resistent, ja que degut a l’ús dels seus materials poden aguantar tot tipus de pressions, com cops, la masticació o l’efecte dels aliments.

Existeixen diverses variants en quant als materials per tal d’afavorir l’estètica del pacient al seu gust. Aquestes poden ser:

  • Brackets metàl·lics o convencionals
  • Brackets de safir
  • Brackets de porcellana
  • Brackets linguals o d’incògnit: Se situen a la part posterior de les dents per a afavorir la imatge
  • Brackets d’autolligat o sistema Diamond.

Ortodòncia invisible

Es tracta d’un sistema corrector que consisteix en dos aparells dentals transparents que es realitzen de manera personalitzada per a cada pacient. Aquests són molt semblants als aparells mòbils i funcionen fent pressió sobre les dents per tal d’alinear-les de forma correcta. D’altra banda, la seva naturalesa transparent fa que siguin pràcticament invisibles a la vista, millorant així l’aparença estètica de la persona. Aquest tipus d’ortodòncia es fabrica mitjançant una fotografia 3D de la dentadura del pacient. Juntament amb un programa informàtic, es pot realitzar una simulació dels possibles canvis que es realitza en el moviment de les dents. Conforme es van assolint els objectius de forma setmanal, els aparells dentals es canvien per d’altres que incorporin els nous moviments per a passar a una nova fase.

Vine a Activita i et recomanarem la millor solució per a tu. Informa’t a la nostra pàgina web o demana una cita online amb el teu dentista.