Blog

Lumbàlgia. Com es produeix i com es tracta

Lumbàlgia causes i tractament

Alguna vegada heu fet el gest amb la mà de fer pressió a les lumbars abans de fer un esforç, per petit que sigui, com aixecar-vos del sofà o ajupir-vos a recollir un objecte del terra? Pot ser que sigui perquè comencem a sentir el dolor propi de la lumbàlgia, el que apareix per un mecanisme neurològic que implica l’activació dels nervis que transmeten el dolor i el desencadenament de la contractura muscular i la inflamació.

Però…

Què és la lumbàlgia i com es produeix?

La lumbàlgia és el dolor localitzat a la part inferior o baixa de l’esquena, ja que el seu origen té relació amb l’estructura del múscul-esquelètic de la columna vertebral.

Es tracta d’un dolor local que no produeix com a conseqüència fractures, espondilitis, traumatismes ni causants neoplàsics, neurològics, infecciosos, vasculars, endocrins, metabòlics, ginecològics ni psicosomàtics.

D’aquesta patologia no se n’escapen gaires col·lectius, és molt transversal: afecta tant a gent jove (el 79% dels menors de 16 anys experimenten aquest dolor), com a adults i pot manifestar-se en persones amb treballs sedentaris, però també en aquells professionals que desenvolupen feines més físiques. De fet, els experts asseguren que aproximadament el 80% de la població ha tingut o tindrà alguna lumbàlgia durant la seva vida.

La lumbàlgia té en el 80% dels casos un origen inespecífic i és habitual que la lumbàlgia aguda sigui causada per una lesió repentina en els músculs i els lligaments que sostenen l’esquena. Repassem algunes de les principals causes de la lumbàlgia repentina, entre d’altres:

  • Fractures per compressió de la columna a causa d’osteoporosi
  • Fractura de la medul·la espinal
  • Espasme muscular (músculs molt tensos)
  • Hernia de disc o disc trencat
  • Ciàtica
  • Curvatures de la columna vertebral que poden ser heretades i, per tant, començar a observar-les en nens o adolescents

Tractament de la lumbàlgia

Com a conseqüència del caràcter inesperat de la lumbàlgia que es dona en moltes ocasions, el seu tractament, sobretot en casos inicials, es basa en mesures senzilles que es poden produir en una cura més o menys ràpida, depenent de la intensitat del dolor o de la causa: aplicació de calor i/o fred altern, repòs reduint l’activitat física i evitar els esforços, els fàrmacs més comuns són els antiinflamatoris o els relaxants muscular (sempre seguint la prescripció mèdica) i la fisioteràpia, a partir d’exercicis específics per a la lumbàlgia, pensats per ajustar la posició de les vèrtebres i normalitzar el moviment de la columna.

Si pateixes qualsevol tipus de mal d’esquena o de lumbàlgia, no dubtis en posar-te en mans dels especialistes d’Activita, demana cita online a través de la nostra web.