Blog

Com tractar les picades de medusa

picades de medusa

El juliol tot just comença i s’inaugura de forma oficial la temporada de bany. Amb l’arribada de l’estiu i de les vacances, moltes persones escullen el mar per combatre els efectes de la calor. Cal estar alerta però dels possibles riscos que cal tenir en compte a l’hora de banyar-se, com ara les picades de medusa.

Una bona manera de passar la temporada estiuenca és gaudint d’un bon bany. Durant els mesos de calor, principalment juliol i agost, la gent es desplaça cap a llocs on hi hagi aigua per poder refrescar-se. Podem distingir les piscines, els rius i llacs a la muntanya, o les platges properes al mar. Sigui quina sigui la teva opció, cal estar preparat per a qualsevol risc i imprevist que pugui sorgir per evitar fer minvar la nostra salut.

L’aigua, d’una banda, ens ajuda a rehidratar la nostra pell després de perdre les sals minerals que amb el sol perdem mitjançant la sudoració. D’altra banda, redueix els efectes nocius que patim a causa de la calor. Com per exemple, una temperatura excessiva, cremades o marejos. Protegir-nos a l’ombra o gaudir d’un bon bany ens farà sentir millor i ens ajudarà a estar més receptius durant el dia.

La platja i el mar acostumen a ser el destí vacacional per excel·lència, però no tothom pren les precaucions necessàries a l’hora de banyar-se. Una d’elles és evitar el contacte amb criatures marines, ja que ens poden percebre com una amenaça i veure’s obligades a defensar-se. Les meduses sobretot són bastant comunes a l’estiu i es poden trobar prop de la platja quan l’aigua és massa calenta. A continuació et donem cinc consells per tractar les seves picades urticants:

 1. Un cop es produeixi la picada de medusa, cal netejar la ferida amb aigua de mar. En cap cas s’ha de fregar, ja que s’extendria el seu líquid urticant.
 2. Una bona barreja d’aigua de mar i bicarbonat pot ajudar a paralitzar la infecció produïda pels tentacles.
 3. Si han quedat restes de la medusa enganxades a la pell, cal extreure-les amb precaució i mitjançant unes pinces i uns guants per evitar les picades
 4. Aplicar glaçons de gel embolicats amb roba sobre la ferida per tal de calmar la coïssor. Cal repetir aquesta acció per cada període d’entre cinc i quinze minuts en funció del dolor.
 5. Si el patiment és massa elevat és recomanable visitar un metge per a un tractament més adient.
 6. En cas de patir una al·lèrgia, un xoc o dificultats respiratòries és important anar ràpidament al servei d’emergències mèdiques per pal·liar els efectes.
 7. En qualsevol cas, no s’ha d’aplicar mai ninguna de les següents mesures, ja que podrien agreujar els efectes de la picada:
  1. Aigua dolça
  2. Vinagre
  3. Fer embenats de pressió
  4. Amoníac
  5. Alcohol

Al Centre Mèdic Activita et podem aconsellar sobre la teva salut i benestar. Demana una cita amb el teu metge dermatòleg des de la nostra pàgina web!